En aquest món accelerat, sovint oblidem la importància de mantenir un equilibri entre la nostra salut mental i física. Aquest equilibri no només és crucial per al nostre benestar personal, sinó que també té un impacte directe en el nostre desenvolupament professional.
Impacte de la salut mental en el treball
La salut mental afecta significativament la nostra capacitat de treballar de manera productiva. Un estat mental saludable ens permet ser més creatius, gestionar millor l'estrès i mantenir bones relacions amb els nostres companys i companyes.
Impacte de la salut física
Una bona salut física pot millorar la nostra energia i estat d'ànim, facilitant-nos afrontar les demandes del treball diari amb més eficàcia.
Un aspecte fonamental sovint menysvalorat en el desenvolupament personal i professional és la relació entre la nostra salut física, l'autoestima, i la manera com interaccionem amb els altres.
L'esport i una bona condició física juguen un paper crucial en aquesta dinàmica.
L'exercici físic regular i el sentiment de benestar amb el nostre cos tenen un impacte directe i profund en la nostra autoestima. Quan ens sentim físicament bé, aquesta sensació de benestar es tradueix en una major confiança en nosaltres mateixos.
Aquesta confiança es manifesta no només en la nostra autoimatge, sinó també en la forma com ens presentem i interactuem amb el món. Un alt nivell d'autoestima ens permet afrontar els desafiaments amb més seguretat i assertivitat, tant en la nostra vida personal com professional.
Salut i relacions interpersonals
Hi ha una veritat fonamental en el fet que les relacions que mantenim amb els altres sovint són un reflex de la relació que tenim amb nosaltres mateixos.
Quan ens cuidem, quan invertim temps i esforç en la nostra salut física i mental, desenvolupem una relació més sana i amorosa amb nosaltres mateixos. Aquesta autoestima sana es tradueix en una major empatia i paciència en les nostres interaccions amb els altres. Ens tornem més oberts, comprensius i menys propensos a reaccionar negativament davant l'estrès o els conflictes.
En aquest sentit cal destacar la importància del principi "primer està bé tu per estar bé amb els altres". Aquesta filosofia sosté que per poder oferir la millor versió de nosaltres mateixos als altres, primer hem de cuidar-nos a nosaltres mateixos.
En resum, l'esport i la cura del nostre cos són claus fonamentals no només per al nostre benestar físic, sinó també per al desenvolupament d'una autoestima sana i per la creació de relacions interpersonals fortes i positives.
La salut com a política d’empresa
A Certis, empresa constructora amb la qual col·laboro com a responsable de Talent i Desenvolupament Humà, som conscients de l’impacte de l’esport en la vida personal i professional de les persones, per això invertim en roba esportiva i promovem sortides en bicicleta, caminades, tornejos de pàdel.
Aquestes activitats no només promouen la salut, sinó també una oportunitat de generar sentiment de pertinença, cohesió i millora de relacions.
Equilibri cos i ment
Per assolir l’equilibri entre la salut mental i física, és essencial adoptar hàbits saludables. Així com l’exercici regular és fonamental per mantenir el cos en forma i vigoritzat, la meditació pot ajudar a calmar la ment.
Practicar la meditació diàriament pot augmentar la nostra concentració i reduir l'ansietat. L'exercici físic, per la seva banda, no només millora la nostra salut física, sinó que també ajuda a alleujar la tensió mental. En aquest sentit m’agrada molt una frase que em va dir un mestre de la salut i el benestar “quan la ment es cansa el cos descansa”.
Conclusions
Em podria extendre molt més sobre el tema de la salut, és quelcom que m’apassiona. Sempre que puc intento sensibilitzar a les Organitzacions i a les persones per tractar-ho com una política més de l’àmbit de la gestió i desenvolupament de les persones.
Les Organitzacions poden fomentar la salut mental i física oferint programes de benestar, espais per a la meditació, i incentius per a l'exercici regular.
Les persones treballadores, per la seva banda, poden aprofitar aquests recursos i dedicar temps a cuidar la seva salut mental i física. No hi ha millor inversió per estar bé amb els altres que la que pots fer en tu mateix/a, la teva salut i el teu desenvolupament.
Mantenir un estil de vida equilibrat no només millora la nostra qualitat de vida personal, sinó que també ens capacita per ser professionals més eficaços, creatius i resilients.
Quan ens centrem en el nostre benestar físic i mental, no només millorem la nostra qualitat de vida personal, sinó que també ens convertim en un actiu més valuós per a la nostra Organització.
Estar en bona salut física i mental ens permet enfrontar-nos als desafiaments laborals amb major energia, claredat mental i un enfocament més positiu, el que inevitablement condueix a un millor rendiment i un major aportació al nostre entorn professional.
La cura personal, incloent l'exercici regular i una vida saludable, no és un acte d'egoisme, tot el contrari, sóc dels que pensa que cuidar-se és un acte de responsabilitat, de generositat i un acte d'amor propi que ens capacita per ser més presents, atents i efectius en totes les nostres relacions i tasques.
No es tracta de viure de qualsevol manera, o de sobreviure, et convido a ser més ambiciós/a en temes de salut i cercar de forma proactiva i determinada viure amb qualitat de vida.
I tu? Què fas per cuidar la teva salut física i mental?
Josep Moulines
Comentaris