GESTIÓ DE CONFLICTES: el cost invisible d’una mala gestió

14/05/2025
Josep Moulines

Descobreix com detectar i transformar els conflictes abans que desgastin les relacions i a l'equip.

A la majoria d’Organitzacions no es parla dels conflictes… fins que ja és massa tard. No ens han ensenyat a identificar-los, a abordar-los ni a convertir-los en una palanca de creixement. I, tanmateix, ho són.

Perquè un conflicte no és només una discussió acalorada. Un conflicte és qualsevol desacord no resolt. Pot ser un malentès, una expectativa no complerta o una decisió mal comunicada. El que importa no és evitar-lo, sinó saber què fer quan apareix.

El veritable problema: no saber com actuar

Moltes persones veuen el conflicte com una amenaça, una cosa que cal evitar. Però en realitat, el conflicte és necessari perquè les relacions evolucionin. Ens obliga a aturar-nos, revisar, reajustar i créixer. El que fa mal als equips no és el conflicte en si, sinó la manca de gestió: mirar cap a una altra banda, acumular tensions o actuar de manera passiva o agressiva.

Un dels indicadors més clars que un conflicte no s’està gestionant bé és quan apareixen els famosos “regnes de taifes” o compartiments estancs. Grups que no es parlen, departaments que s’ignoren, persones que treballen amb més desconfiança que col·laboració. Això no passa per casualitat: és senyal que hi ha converses pendents i emocions no expressades.

Parella donant-se l'esquena i em posat enfadat
Parella de dones parlant per solucionar un conflicte

La clau: confrontar amb respecte i assertivitat

Gestionar conflictes requereix valentia, però també tècnica. A les formacions que facilito, comparteixo eines que ajuden les persones i els equips a construir missatges clars, empàtics i respectuosos, que no trenquin el vincle però que tampoc callin allò que és important.

Una de les claus per gestionar situacions difícils és justament aquest: atrevir-se a confrontar, actuar amb assertivitat, marcar límits. Per això, treballem una fórmula senzilla per construir un missatge que expressi el que sento o necessito, sense caure en el risc de ser agressiu ni en la passivitat que em fa carregar amb la culpa per no haver actuat.

"Gestionar el conflicte és una inversió en salut relacional"

Quan un equip aprèn a gestionar els desacords, tot canvia:

  • Millora el clima.
  • La comunicació flueix.
  • Apareix la confiança.
  • Es redueixen els malentesos i la rotació.
  • L'equip s'alinea i segueix el seu procés de creixement i millora contínua

La gestió de conflictes no és una opció. És una necessitat.

No hi ha equips d’alt rendiment sense tensions, però sí que hi ha equips que saben com retrobar-se i tornar-se a alinear quan alguna cosa es trenca. I això s’entrena.

I si poguessis detectar clarament com s’estan gestionant els conflictes al teu equip i què necessita per avançar?

A les meves formacions i intervencions, no només treballem eines pràctiques de comunicació, sinó que també utilitzo una eina d’avaluació que permet diagnosticar objectivament en quina fase de desenvolupament es troba l’equip, i identificar quines accions poden millorar la cohesió, la confiança i la capacitat d’afrontar tensions.

Accedeix AQUÍ tota la informació sobre la formació en gestió de conflictes.

Descobreix AQUÍ com, a través d’un test d’avaluació individual i d’equip, pots entendre i transformar la dinàmica del teu grup, i fer-lo créixer fins a funcionar com un equip d’alt rendiment.

Perquè no n’hi ha prou amb parlar de conflictes. Cal saber llegir-los, entendre’ls i gestionar-los perquè l’equip no només funcioni… sinó que floreixi.

Josep Moulines en una sala de formació d'una empresa a punt de començar
Equip real d'una empresa realitzant la formació de gestió de conflictes

Comentaris